3 sunne og enkle frokostblandinger du kan lage selv
4 min

3 sunne og enkle frokostblandinger du kan lage selv

Alt må ikke kjøpes. Noe kan lages, som for eksempel frokostblandinger.
Publisert: 21.04.2016
Av:
Silje Bjørnstad

3 sunne og enkle frokostblandinger du lager selv

Selv om navnet frokostblandinger tilsier at dette er noe man spiser til frokost, så er det også godt og enkelt med en tallerken frokostblanding som kveldsmat, lunsj eller mellommåltid. Servert sammen med meieriprodukter som for eksempel melk eller yoghurt er dette er et raskt og lettvint måltidsalternativ, men mange av de ferdiglagde variantene man får kjøpt i butikk inneholder ofte mye tilsatt sukker og «tom energi». Derfor er det å lage sine egne blandinger et mer fornuftig valg fordi du her har full kontroll over innholdet og selvfølgelig kan bruke de ingrediensene du synes smaker best. I tillegg er dette også ofte et mer rimelig alternativ.

Smarte ingredienser
Det finnes mange gode og næringsrike ingredienser som man kan ha i frokostmikser, müsliblandinger og granolaoppskrifter. Store og små havregryn er en kilde til flere viktige vitaminer og mineraler som for eksempel B-vitaminer og jern i tillegg til at det bidrar godt med både fiber og protein. Ulike nøtter, frø og kjerner gir deg både sunne fettsyrer, protein og fiber, og generelt er disse ingrediensene en god kilde til blant annet vitamin E, magnesium, kalsium, jern, sink og folat. Tørkede frukter og rosiner bidrar med en naturlig søtsmak uten at du må tilsette hvitt sukker. Friske bær og oppskjære fruktbiter som topping på frokostblandingen er også anbefale. Mange liker også å bruke for eksempel kokosflak eller litt hakket mørk sjokolade som «det lille ekstra» i frokostblandingen.

Forskjell på müsli og granola
Hovedforskjellen mellom disse to er at granola er bakt i ovnen og ofte søtet med honning, juice eller sukker. De tradisjonelle müsliblandingene er vanligvis ulike korntyper som ikke er bakt i ovnen, og ofte tilsatt tørket frukt, frø og nøtter. På grunn av at granola-oppskrifter ofte inneholder en form for søtning fra for eksempel brunt sukker, honning eller lignende, så har ferdiglagde granolablandinger også gjerne et høyere kaloriinnhold sammenlignet med müslivarianter. Kjøper du ferdiglagde varianter så velg gjerne de blandingene med minimalt tilsatt sukker og mye fiber. Sjekk ingredienslisten og næringsinnhold for å få bedre oversikt over hva som produktet består av.

Her får du tre oppskrifttips til smakfulle frokostblandinger.

Klassisk frokostblanding
8 dl havregryn (gjerne en blanding av store og små gryn)
2 dl 4-korn frokostblanding (kan erstattes av havregryn)
1 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
6 ss kruskakli
2 dl tørket frukt eller bær

Bland alle ingrediensene sammen, og oppbevar blandingen tørt i et glass eller i en boks med et tett lokk. Spis blandingen sammen med melk, yoghurt eller kesam og topp med friske bær, bananskiver eller lignende.

Granola med eple og kanel
200 gram havregryn (gjerne en blanding av store og lettkokte)
75 gram mandler
50 gram gresskarkjerner
50 gram solsikkekjerner
1 dl eplejuice
½ ts malt kanel
2 ss flytende honning
50 gram tørkede epler i skiver (Tørkede epler fås kjøpt i de større matbutikkene som Meny og Mega)

Sett ovnen på 160 grader. Ha alle ingrediensene unntatt honningen og epleskivene i en bolle og bland godt.Tøm blandingen på et stekebrett ikledd bakepapir og fordel det hele utover i et jevnt lag. Spre honningen over og sett brettet inn i den forvarmede ovnen. Stek i 20-25 minutter og rør litt i blandingen under steketiden slik at ingrediensene blir stekt jevnt. Avkjøl blandingen helt før du deretter blander inn biter av tørkede epleskiver. Oppbevar blandingen i et luftett glass eller lignende beholder. Server sammen med kald melk, yoghurt eller kesam.

Honningristet frø- og nøttemiks
100 gram hasselnøtter
50 gram mandler
250 gram havregryn
35 gram solsikkefrø
35 gram linfrø
35 gram sesamfrø
3 ss kokosolje eller olje med nøytral smak (for eksempel rapsolje)
6 ss honning

Varm olje og honning på lav temperatur i en stekepanne slik at honningen smelter. Hakk nøtter og mandler, og tilsett dette sammen med frøene i den smeltede honningen. Bland godt slik at honningen blir jevnt fordelt. Fordel blandingen i tynne lag på to stekebrett ikledd bakepapir. Stek brettene på varmluft på 140 grader i cirka 35 minutter (til blandingen er blitt sprø og gylden). Rør litt i blandingen underveis. Avkjøl før du har granolablandingen over på en lufttett boks. Server sammen med yoghurt eller kesam og friske bær/fruktbiter.

 

Publisert: 21.04.2016 KL. 10:36
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.