4 fordeler med ettbensøvelser
3 min

4 fordeler med ettbensøvelser

Unilaterale øvelser er øvelser hvor du trener med ett ben eller en arm om gangen. I denne artikkelen ser vi på fire fordeler med ettbensøvelser.
Publisert: 22.09.2017
Av:
Silje Bjørnstad

1) Stor overføringsverdi
Å jobbe med ett og ett ben stiller større krav til balanse og stabilitet. For mange vil det å trene ettbensøvelser ha en stor overføringsverdi til hverdagslige aktiviteter, og vi sier gjerne derfor at man trener funksjonelt. Ikke minst vil det å jobbe med ett og ett ben være viktig for mange idretter, alt fra fotball til løp. Man kan oppleve store forskjeller på styrken i bena, noe som man ofte merker gjennom trening på ett og ett ben. Når man utfører bilaterale øvelser, som for eksempel knebøy, så har mange et dominant ben, altså at den ene siden gjør en større jobb enn den motsatte. Dette kan føre til styrkeforskjeller og etter hvert ubalanse, som igjen kan gi økt skaderisiko og også gå ha en bremsende effekt på styrkeprogresjonen over tid.

2) Trener balanse og støttemuskulatur
Å trene på ett og ett ben krever mer av støttemuskulatur, særlig rundt ankler og knær. Ikke minst vil det å trene ettbensøvelser være god balansetrening i seg selv, noe som igjen kan gi deg en pekepinn på om det er noen svake punkter du kanskje bør jobbe mer med. En annen fordel med ettbensøvelser er at man ofte bruker lavere vekter sammenlignet med tobensøvelser. For mange vil dette gi en redusert skaderisiko samtidig som at det kan oppleves lettere å holde en nøytral rygg i øvelsene. Flere synes også at de får bedre kontakt med musklene som jobber når man trener mer isolert med ett og ett ben.

3) Variasjon
Å legge inn ettbensøvelser i tillegg til de tradisjonelle baseøvelsene som knebøy og markløft kan være motiverende når man opplever stagnasjon i treningsprogrammet. I tillegg vil ettbensøvelser som for eksempel utfall være et godt alternativ hvis du er sliten og støl i korsryggen en dag du «egentlig» skulle ha trent knebøy eller markløft. Da kan det være fint å variere med  ettbensøvelser som minsker belastningen på dette området.

4) Aktiverer kjerne
Vi bruker kjernemuskulaturen i så godt som alle bevegelser vi gjør, men mange opplever bedre kontakt med kjernemuskulaturen og blir mer bevisst på disse musklene når de trener ettbensøvelser. En sterk kjerne vil hjelpe til med å stabilisere kroppen når man trener med ett og ett ben.

Tips: start alltid ettbensøvelser med det svakeste benet for å bruke dette som referansepunkt for hvilke vekter du eventuelt skal jobbe med.

 

Publisert: 22.09.2017 KL. 10:00
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.