6 min

Fem myter om personlig trening

Du har sikkert hørt om BigFoot, troll og enhjørninger? Mytiske dyr og skapninger med mystisk magi og særtrekk. Dessverre ser noen mennesker på oss personlige trenere (PTer) som slike skapninger med underlige egenskaper.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

La oss se på fem av disse mytene og kvitte oss med de en gang for alle.

 • 1. Tellemyten

  Hva folk kan finne på å si:

  "En personlig trener teller jo bare repetisjonene dine!"

Dette er feil.

En oppgående pt skal selvsagt ha kontroll på repetisjonene dine, men gjør så uendelig mye mer. En pt har et klart bilde om hva som skal foregå på dagens økt. Funker ikke plan-a, er plan-b og plan-c klar. Du slipper å nøle og vente på at utstyr skal bli ledig, og lure på om du trener effektivt nok. Forskning viser at kunder trener hardere, mer effektivt og får bedre resultater av å trene med en pt.


En pt sørger for at øvelser gjøres etter kundens mål, og utføres på mest hensiktsmessig måte. Kanskje har det å telle repetisjoner minst å si fordi det er opp til pten å stoppe kunden i tide, eller pushe ekstra når det er på sin plass.

 

Mitt svar:

"Tror du treneren til Karsten Warholm eller Jakob Ingebrigtsen bare teller repetisjoner?"

 

 • 2. Økonomimyten

  Hva folk kan finne på å si:

  "Pt er ALT for dyrt. Jeg fatter ikke at folk har råd til dette".

Det aller meste koster penger i dag. Og folk velger å bruke penger på alt og ingenting. Alt handler om å prioritere. Følelsen av å mestre, utvikle seg, selvfølelse, selvtillit med mer er for mange noe som ikke kan betales i form av penger. Det må ofte skapes i form av hardt og målrettet arbeid over tid. Hvis folk hadde kunne kjøpt en pille for å oppleve effektene trening gir i form av fysisk, psykisk og sosial velvære hadde de samme folkene tatt opp lån i banken på dagen.

 

Dette handler om verdi. Verdi er det en person sitter igjen med utover det som er forventet av investeringen. For summen det koster for 55 minutter trening får du tilbake så uendelig mye mer. Man begynner å gjøre litt bedre valg i hverdagen, man har mer energi, sover bedre, blir en bedre partner/far/mor/venn. Plutselig har verdien av den pt-timen overgått det faktiske utlegget flere ganger. De som trener med pt i dag har fått oppleve verdien av denne investeringen.

 

5 tips til optimal helse

 

Mitt svar:

"Hvilken pris ville du satt på å ha god fysisk, sosial og psykisk helse?"

 

 • 3. Utdannelsemyten

  Hva folk kan finne på å si

  "Ptene får utdannelsen sin på badeferie på Ibiza!"

De får den ikke, de tar utdannelsen.Ikke bare på Ibiza, men også Bali, Dubai, Oslo, Trondheim, Bergen osv.
Jeg har hatt gleden av å undervise i utlandet i varme omgivelser, og opplevd at dette er det kullet med det høyeste eksamineringssnittet etter jeg startet i AFPT. Hvordan du velger å leve livet før under og etter en hard utdannelse, har ingen betydning for hvor flink man er.

I AFPT må man gjennom samme pensum og samme eksamensform uansett hvor utdannelsen tas. Kvaliteten på pensumet er skyhøyt og på eksamen vurderer ikke sensorene bare hvordan kunnskapen er, men om vedkommende også er flink til å jobbe med folk.

Kravene som blir stilt til utdanningsintitusjonene blir høyere og strengere for hvert år. Utdanningsaktørene er veldig tydelige ovenfor studentene om deres ansvar som aktører i bransjen.

Mitt svar:
"Hadde du tatt mot treningstips fra en som har tatt utdannelse, eller en person som tror at folk lærer om trening gjennom å bade?"

 • 4. Bedrevitermyten

  Hva folk kan finne på å si:

  "Alle vet at det er lurt å trene, jeg trenger ikke en pt til å fortelle meg det."

Likevel er det fascinerende når statistikken ruller ut fra ulike byråer hvert år om hvor få som faktisk trener og er aktive. Under pandemien har en tredjedel av menneskene mellom 20 og 40 år blitt mindre fysiske aktive. Jeg tror ikke problemet er menneskers oppfattelse av om trening og fysisk aktivitet er smart eller ikke, men vi lever i en verden hvor folk er overlesset av informasjon og samtidig ønsker å bruke tiden effektivt og smart. Jeg kunne sikkert satt av mer tid til å lære meg hvordan jeg skal selge leiligheten min på en smart måte, men jeg velger å bruke en megler som kan dette svært godt.

 

Hvordan forklarer man da at 70% av den norske befolkningen ikke er nok fysisk aktive opp i mot anbefalingene?

 

Hva sier myndighetenes anbefalinger om fysisk aktivitet?

 

Mitt svar:

"Hvorfor er bedrevitere så dårlig på fakta og statistikk?"

 

 • 5. Geriljamyten

  Hva folk kan finne på å si:

  "Jeg har lyst til å investere i en pt, men gidder ikke ha en person som henger over meg og skriker til meg."

Okei, det er på tide å ta avstand fra Saving Privte Ryan maraton. En pt er ikke et befal. Det blir det samme som om jeg skulle si at damer må slutte å gå rundt i barokk-kjoler. Dette er ekstremt utdatert. Samarbeidet mellom en pt og en kunde er et samarbeid, og mer en mentor-relasjon. Pten har i oppgave å kommunisere med deg, og gi deg anbefalinger på trening og helse i livet ellers.

 

Mitt svar:

"Jeg har ledig tid torsdag kl. 16, kan det passe for en oppstartssamtale?"

 

Vil du lære mer? Ta en titt på våre kurs og utdannelser

Publisert: 19.08.2021 KL. 01:50
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.