3 min

5 sjekkpunkter for valgus og forebygging av kneplager

Såkalt valgus kollaps i knær og hofter er et vanlig problem både under kondisjons og styrkesporter
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Det vil aldri finnes ett svar eller én fasit på et om hva som forårsaker problemet. Jo mer man graver, jo mer skjønner man ofte at problemene relatert til kompensasjoner og energilekkasjer er sammensatte.  Likevel er det enkelte ting man kan følge med på og teste. Kanskje kommer du litt lenger på veien mot å korrigere deg selv eller andre i faktorer som påvirker kne- og hoftebevegelse i negativ retning.

Sjekkpunkt 1: Funker setemusklene?
Om ikke setemusklene og da primært musklene som fører benet ut til siden fungerer, vil knærne falle inn som følge av at disse musklene som sitter på utsiden av hoften(blant annet gluteus medius) ikke er sterke nok til å holdet lårbenet i korrekt posisjon. Både gluteus medius, minimus og maximus må fungere optimalt. 

Sjekkpunkt 2: Vet du om problemet?
Noen ganger vet man ikke en gang om at noe er galt. Kanskje har du aldri tenkt på at knærne dine faller litt inn i det som på fagspråket blir kalt ”valgus kollaps”. Hva om noen sa det til deg? Hva ville du gjort? Sannsynligvis ville du prøvd å justere det gjennom å presse knærne ut til siden eller å supinere mer i foten. Noen ganger er det ikke mer enn nettopp en bevisstgjøring rundt problemet som er nødvendig.

Sjekkpunkt 3: Hvordan er anklenes posisjon?
Veldig mange problemer relatert til utførelse av knebøy og bevegelsesmønsteret knebøy produserer sitter i anklene. Dersom du har begrensninger her vil det føre til systematiske kompensasjoner. Kroppen vil tross alt bare ha deg fra A til B og gjør det på den enkleste måten som finnes.

Dersom du har såkalt overpronerte føtter(er plattfot) vil dette føre til at knærne mye enklere faller inn mot hverandre som følge av at anklene vil dytte deg inn i denne retningen. Løsning? Stå mer på utsiden av foten og/eller bruk innleggsåler som retter opp problemet. Noen ganger vil også rehabøvelser fra en terapeut være smart for å rette opp problemet dersom det ikke er et strukturellt medfødt problem. Mange millioner mennesker har overpronerte føtter.

Sjekkpunkt 4: Er bevegeligheten i innside lår tilstrekkelig?
Når du setter deg ned i en dyp knebøy/frontbøy vil du få en strekk på adduktorene som er musklene på innsiden av låret. Se for deg at disse er svært stramme. Når du da går dypt ned vil da disse musklene spennes og potensielt trekke knærne innover. Sørg derfor for tilstrekkelig adduktor-bevegelighet ved dype knebøy. Jo bredere du står og jo mer knærne skyves ut til siden, jo mer vil adduktorene begrense.

Sjekkpunkt 5: Er styrkeforholdet i quadriceps bra?
En vanlig ubalanse er at muskelen vastus lateralis som sitter på utsiden av låret er dominerende over vastus medialis på fremsiden/innsiden av låret. Det er påvist at denne ubalansen kan være en påvirkende faktor for valgus og da spesifikt om VMO – vastus medialis oblique er svak. VMO består av skråstilte muskelfibre som er med på å påføre kneet et drag inn mot midten. Hos mange er ikke denne muskulaturen godt nok utviklet og dette vil påvirket kneets posisjon og bevegelse.

Publisert: 20.05.2013 KL. 03:55
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.