AFPT - Ingen snarvei til toppen
7 min

AFPT - Ingen snarvei til toppen

I løpet av perioden 3-7 august, skal 40 kvinner og 40 menn konkurrere om den gjevt ansette tittelen som verdens best trente menneske i CrossFit Games
Publisert: 02.08.2022

CrossFit Games 2022 blir avholdt i Madison, Wisconsin i USA. Fra AFPT sendes det i år hele fire, svært dyktige individer – tre trenere og en deltager. En tilfeldighet? Neppe. 


CrossFit har blitt en trend i det norske treningsmiljøet, og har vokst i popularitet helt siden treningsformen kom til Norge fra USA. I 2019 ble det anslått at totalt 30.000 nordmenn var aktive utøvere, og i dag er nok tallet høyere enn dette.

Treningsformen CrossFit er den mest omfattende fysiske utfordringen man kan utsette seg selv for, både fysisk og psykisk. Teknikk og utførelse av de mange ulike øvelsene er avgjørende for å sikre seg det beste resultatet.

“CrossFit pusher grensen for hva som er fysisk mulig”, Soroush Jozani, deleier CrossFit  Asker.

Konkurransen i USA avholdes årlig, og fungerer i praksis som et VM innen sporten. De aller beste utøverne fra hele verden velges ut gjennom flere kvalifiseringskonkurranser. Både kvartfinaler og semifinaler reduserer antallet potensielle vinnere kraftig og kun de 40 beste kvinnene og de 40 beste mennene kommer seg hele veien til finalen.

Treningsformen i seg selv er øvelser de aller fleste kan få til med riktig veiledning, og som trener alle områder. Balanse, styrke, presisjon, hurtighet, utholdenhet og koordinasjon er bare noen av områdene CrossFit-øvelsene direkte påvirker.

 

En partner både for eliten og de dødelige 

Hos AFPT utvikles svært dyktige personlige trenere som både bidrar til å utvikle eliteutøvere, og gjøre det mulig for mannen i gata å finne treningsglede og helsegevinster. AFPT er et akademi som i dag tiltrekker seg flere av landets aller beste personlige trenere, som deler sin kompetanse med alle elever.

Her tas ingen snarveier for å nå toppen. Alle elevene ved akademiet gjennomgår en omfattende undervisningsplan og utvikler evner innen flere felter. Riktige og skadeforebyggende teknikker, formidlingsevne, kunnskap om utstyr og maskiner er bare noe av det de gjennomgår underveis.

En del av foreleserne ved AFPT er selv idrettsutøvere med lang erfaring og masse kunnskap. Dette gjør at elevene sitter igjen med en grundig, inngående og praktisk kunnskap som de kan videreformidle til sine kunder.

 

Det største målet

Et av bevisene på at elevene ved AFPT har dyktige forelesere, er nettopp deltakelsen i CrossFit Games 2022. Det er vanskelig å beskrive hvor stort dette er for de kvalifiserte deltakerne og deres trenere. Vi tok en rask prat med de fire representantene fra AFPT for å høre hva denne deltakelsen betyr for dem.

Simen Aaslund satset i 2009 på en karriere som trener, etter en ryggskade satt en brems i egen utvikling som utøver. Dette er ikke hans første tur til CrossFit Games, men innrømmer at det er stort å ta med seg en egen utøver helt fra første kvalifisering til finalen er stort.

– Selv om jeg har vært så heldig at jeg har fått oppleve CrossFit Games en gang tidligere, har det vært et stort steg for min karriere å få hjelpe Matilde til finalen i år. Når laget i tillegg vinner absolutt alle events i semifinalen, teller vi det som en vellykket sesong!

Videre forteller han at målet er å få CrossFit Oslo som er laget han trener, opp på pallen i CrossFit Games igjen, i langt tøffere konkurranse enn det var i fjor. Han er også som en dyktig trener opptatt av å skape en god opplevelse for sin utøver Matilde Garnes, som i år deltar for første gang.

– Det betyr enormt mye for meg som toppidrettsutøver å skulle delta i CrossFit Games for første gang. Det er det største jeg kan kvalifisere meg til som utøver i CrossFit, og det er en helt fantastisk følelse å ha nådd det store målet.

Hun forteller videre at hun gleder seg ekstra til å konkurrere mot de aller beste i sporten, og at jobben for å hevde seg i toppen er langt ifra over. Dette er ei jente som er klar for å kjempe med alt hun har for å gjøre en god jobb i USA.

 

Omfattende innsats gir gode resultater

Soroush Jozani er deleier i CrossFit Asker og skal også være med til CrossFit Games som coach. Han forteller lidenskapelig om idretten som har fascinert han gjennom de siste 10 årene.

– Det er så tilfredsstillende etter alle de timene man har lagt ned for å studere, coache og reise jorden rundt for å lære seg enda mer om sporten, gir de resultatene man ønsker. Å få være med på en toppidrettsutøvers reise i denne sporten krever en bred og dyp kunnskap av oss trenere.

Han forteller videre at han er veldig takknemlig for at han har hatt ressurssterke mennesker rundt seg hele veien, som daglig bidrar til deres suksess. I hans egne ord er reisen til CrossFit Games en drøm som går i oppfyllelse.

Sistemann som reiser fra foreleserjobben i AFPT til CrossFit Games i USA, er Magnus Haugan. Han har utdannet seg til personlig trener gjennom Norges Idrettshøgskole, og ser på seg selv som en fysisk trener. Han jobber for å hjelpe sine kunder og elever med å fungere bedre i hverdagen, gjennom riktig fysisk trening.

– Å få lov til å bli med på dette, og i tillegg som ansvarlig for det ene laget er utrolig stort. Det er en mulighet som sikkert aldri kommer igjen, ettersom det hvert år er flere hundre tusen mennesker som kjemper om disse plassene. At så mange norske er kvalifisert til CrossFit Games i år er ganske sykt. Norway is coming!

 

Norge – et lite land men stor CrossFit-nasjon

At utøvere og trenere fra det lille landet Norge gjør det så bra innen en typisk amerikansk idrett som CrossFit, er ingen selvfølge. Dermed er det enda mer imponerende at vi stiller med sterke konkurrenter både i lag og kvinneklassen.

Ved AFPT utdannes personlige trenere som ofte drømmer om å skape toppidrettsutøvere som kan konkurrere på dette nivået. CrossFit Games er per i dag som et OL eller VM i CrossFit, noe som beskriver hvor stort dette er for alle involverte.

Idretten vokser raskt både her i Norge og i resten av verden, og det blir stort å følge de norske utøverne og trenerteamene videre i årene som kommer. 
På AFPT har disse 4 personene også kurset som heter Functional Fitness, der de deler sin sin kunnskap om idretten med elevene. Her lærer de også mye om hvordan man utvikler utøvere i CrossFit og skaper gode, dyktige og trygge utøvere.

På spørsmål om han tror det er tilfeldig at fire representanter til CrossFit Games kommer fra akkurat AFPT, svarte Soroush Jozani følgende: 
“Det slett ikke er en tilfeldighet. AFPT er stedet der de aller beste møtes, og skapes!”

Publisert: 02.08.2022 KL. 08:40
Kategori: Aktuelt
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan bør man spise for å legge på seg muskler?
Noen ganger kan for mye kunnskap skape kaos.
Det har vel egentlig ikke vært noen tvil...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.