AnaTOMMY del 5: Latissimus dorsi og teres major

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Da er det klart for et nytt innslag av anatommy. Neste ut er en muskel som heter Teres Major. Dette er en muskel som ikke får så mye oppmerksomhet som den kanskje bør. Du har kanskje hørt om "storebroren" Latissimus Dorsi, eller lats´en på godt norsk. Selv om disse to ikke kan sammenlignes arealmessig, så kan de faktisk sammenlignes når det kommer til hvilke funksjoner de har i skulderleddet. Ikke la deg lure av størrelsen på muskelen. Det er fortsatt en betydningsfull muskel for skulderleddet vårt. Muskelen er svært viktig for idretter som håndball, baseball, spyd og andre lignende kasteidretter, da funksjonen til muskelen er å addusere (drar armen inn mot kroppen) og innadrotere i skulderen. Dette er to bevegelser som er viktige ved alle kasteidretter. Teres Major er også med å assisterer Lats´en i en ekstensjon (drar overarmsbeinet bakover) i skulderleddet.

Visste du forresten at det er Teres Major du bruker når du pakker skjorta nedi buksa? I AFPT lærer studentene at Latissimus Dorsi kalles Batman og Teres Major kalles Robin. Batman og Robin. De samarbeider alltid om oppgavene og står hverandre veldig nær. Spesielt når det kommer til oppgavene i skulderleddet. Neste gang du trener nedtrekk, chins, pull ups, sittende roing, lat pull down eller lignende- gi litt mer creds til Teres Major også, ikke gi all oppmerksomheten til Lats`en. Husk på at Robin også er en viktig bidragsyter for at Batman skal få gjort arbeidet sitt.

Publisert: 10.11.2017 KL. 08:24
Av:
Tommy Lande
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.