"AnaTommy"; trapezius
4 min

"AnaTommy"; trapezius

"Anatommy-torsdag er tilbake. Nå med Trapezius.
Publisert: 17.10.2018
Av:
Tommy Lande

Dette er en av kroppens største muskler og dekker store områder av kroppens bakside. Den er bred, flat og overfladisk. Den kalles for diamantmuskelen eller kappemuskelen etter hvordan den er formet. Den er delt i tre deler- en øvre, en midtre og en nedre del. Den øvre delen går fra øverst i nakken og ned og ut til utsiden av kragebeinet på hver side. Den midtre delen går fra brystryggvirvlene mellom skulderbladene til toppen av skulderbladet. Og den tredje og siste delen går fra de nederste brystryggvirvlene til skulderkammen.

Bare av å se på bildet av muskelen, så vet man at her er det snakk om en skikkelig storkar som er med på mange ulike bevegelser, hovedsakelig av skulderbladet og nakken. Dette er en muskel hvor det kan være lett å se for seg hvilke bevegelser den skaper. For å gjøre det veldig enkelt, øvre del ligger på oversiden av skulderbladet og det er logisk at denne løfter skulderbladet (elevasjon). Midtre del ligger mellom skulderbladene og drar derfor skulderbladet inn mot midten (adduksjon). Nedre del ligger nedenfor skulderbladet og kan derfor dra skulderbladet nedover (depresjon). I tillegg kan muskelen blant annet ekstendere (bøye bakover) i nakken, rotere hodet til motsatt side og sidebøye til samme side (alle øvre del). Hvis man da skal bruke alt dette i praksis, så vil det si at øvre del kan du trene med øvelser som shrugs, clean, snatch og lignende. Alt hvor du løfter skulderbladet. Midtre del blir aktivert i øvelser som sittende roing, face pull, nedtrekk, chins og pull-ups. Alt hvor skulderbladene går inn og ned. Nedre del trenes hovedsakelig i første fase (trekke skulderbladene ned) ved f.eks nedtrekk, chins, pull-ups ++

Fun fact 1: Når du blir massert i nakke- og ryggregionen, så er det vanligvis denne muskelen som blir massert. 
Fun fact 2: Trapezius er innervert, sammen med muskelen Sternocleidomastoideus, av nerven accessorius. Dette er en av de 12 hjernenervene, altså nervene som kommer direkte ut fra hjernen. Dette betyr også at Trapezius er mer direkte linket til informasjon som kommer fra hjernen enn andre muskler, som får sine instruksjoner via ryggmargen."

Vil du lære mer?
Les om Personlig Trener utdannelsen og hvordan du kan bli en av fremtidens ressurser.

Publisert: 17.10.2018 KL. 06:37
Av:
Tommy Lande
Kategori: Tips og Kuriosa
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.