Brosience innen kosthold
3 min

Brosience innen kosthold

Det finnes utrolig mange påstander innen kosthold som ikke har rot i virkeligheten. I denne artikkelen ser vi på 5 av dem.
Publisert: 01.12.2021

”Fett gjør deg feit”

Mange har det for seg at fett i kostholdet bidrar til at man blir feit. Fett er riktignok det mest energirike av de energigivende næringstoffene med 9 kcal per gram, men det som i bunn og grunn avgjør om man legger på seg eller ikke er det totale energiintaket.

”Karbohydrater gjør deg feit”

Igjen så er det det totale energiintaket som avgjør om vi legger på oss eller ikke ikke. Man legger på seg når man ligger i et kalorioverskudd hvilket betyr at kaloriintaket må være høyere enn kaloriforbruket vårt. Det blir derfor feil å si at et næringstoff er synderen for at vi legger på oss.

Vil du lære mer om kosthold? Meld deg på Kostholdsveileder

”Du må spise ofte for å opprettholde forbrenningen”

Den thermiske effekten av mat er i bunn og grunn basert på det totale energiiintaket per dag ikke hvor ofte man spiser. En studie utført av Cameron med fler viste at det var ingen signifikant forskjell på vektreduksjon ved å innta 6 måltider kontra det å innta 3 måltider så lenge kaloriinntaket var det samme.

”Proteiner er skadelig for nyrene”

En av nyrene sine oppgaver når det gjelder metabolisering av proteiner er å bidra til utskillelsen av nitrogen. Teorien har vært at et økt proteininntak vil utsette nyrene for mye stress og dette kan i det lange løp være skadelig for nyrene.

En review av Walser konkluderte med at en høyprotein diett ikke hadde noen negativ påvirkning på nyrefunksjonen vår. Det finnes også flere studier som viser ingen negativ effekt på nyrefunksjonen ved et høyprotein kosthold.

Optimalt proteininntak for muskelvekst

”Kreatin er skadelig for nyrene”

Ved inntak av kreatin kan kreatinin verdiene noen ganger gå opp. Kreatinin brukes som en markør for nyresvikt og det har derfor vært antatt at et økt inntak av kreatin er skadelig for nyrene. Flere studier har vist at kreatin er både effektivt og trygt å innta over lengere tid.

Hvilke kosttilskudd fungerer?

Kilder

1. Walser M. Effects of protein intake on renal function and on the development of renal disease. In: The Role of Protein and Amino Acids in Sustaining and Enhancing Performance. Committee on Military Nutrition Research, Institute of Medicine. Washington, DC: National Academies Press, 1999, pp. 137-154.

  1. Poortmans JR et al. “Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes?” Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2000;10(1):28-38.

  2. Martin WF et al. “Dietary protein intake and renal function”. Nutr Metab 2005;2: 25.

  3. Cameron et al. “Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet”. Br J Nutr 2010;103:8:1098-101.

  4. Lugaresi R et al. “Does long-term creatine supplementation impair kidney function in resistance-trained individuals consuming a high-protein diet?” J Int Soc Sports Nutr. 2013;10:26.

Publisert: 01.12.2021 KL. 03:27
Kategori: Siste Artikkel
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.
Hvilken funksjon har glutamin på helsen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til vår personvernpolicy.