Det mentale aspektet
13 min

Det mentale aspektet

Det mentale styrer hva vi er villige til å gjøre for å oppnå våre mål.
Mental styrke kan defineres som "å være villig til å ta valg som i øyeblikket er ubehagelige, men som tar deg mot ditt mål¨.
Publisert: 02.10.2017

Only dead fish go downstream

                   - Polsk ordtak

Ingen i dag stiller spørsmål til om det mentale påvirker vår helse. Egne behandlingsteknikker som psykomotorisk fysioterapi tar dette aspektet inn i regnestykket og vi har til og med egne begreper, psykosomatiske lidelser, for sykdommer eller tilstander som påvirkes av vår mentale innstilling.

Mange mennesker i dag lider under en tilstand kalt ”greit nok”. Tilstanden er ikke noe annet enn at ubehaget vi i dag føler i en situasjon eller relasjon ikke er stor nok til at vi skal ønske å ta tak i problemet.

All endring er ubehagelig. Det er et fåtall mennesker som ikke synes endring er ubehagelig. Organisasjonsendringer på jobben eller i privatlivet gir mat til psykologer og veiledere og av en enkel grunn; vi er generelt dårlige på endring.

Kanskje det egentlig ikke er det at vi er dårlige på endringen, men at vi er redde for jobben som endringen medfører og alle spørsmålene som dukker opp rundt det.

I tillegg har vi frykten fro det ukjente. Dr. Robert Zapolsky beskriver i sin bok Why Zebras don´t get ulcers at det ukjente er en av de største stressfaktorene for mennesket. Kanskje dette instinktivt er årsaken til at vi unngår endring?

Å velge er ofte ikke det vanskelige, å velge bort er det vanskelige. Stilt innfor en situasjon med alternativer har man ikke noe annet valg enn å ekskludere noe. Slik er det også med helsen. Jo visst kunne jeg tenke meg bedre helse, mer vitalitet, mer livsgnist, et bedre sosialt liv. Men, det jeg må velge bort; sjokoladen og alkoholen, den gode sausen på maten, de lange timene med TV titting, kveldene på byen hengende i baren ventende som et rovdyr på at neste bytte faller og annet er prisen man ofte betaler. Ikke alle er villige til å gjøre dette, og av gode grunner. Det er faktisk ikke verdt det! Ikke for meg!

Litt bedre helse, som kanskje ikke engang er målbar er ikke verdt å gi opp alle de gode tingene i livet for. Resultatet; vi gjør ingenting.

For å kunne oppnå en målsetning må man først kunne vite hvor man er på vei. Hva er helse for deg? Hva er det du mener er optimal helse? Først når du har klart å bestemme deg for hvor du skal reise kan du kjøpe billett.

Steg 1: Bestem deg for hva du ønsker å oppnå.

I det aller minste, bestem deg for hva du ikke lenger er villig til å ha i ditt liv. Det er ikke alltid like enkelt å definere eksakt hva man vil ha, men ved å starte med å velge bort det du ikke vil ha begrenser man jo ihvertfall alternativene og gjør prosessen litt enklere.

Man sier at man endrer seg når prisen er høy nok. Når prisen for ikke å gjøre noe er høyere enn å gjøre noe, skjer endring automatisk. Spill opp scenarioet om hva som vil skje om du ikke gjør noe. Om du fortsetter på den veien du nå har valgt, hvor ender du opp om ett år, fem år og 10 år? På den annen side: hva om du gjorde det du visste du burde. Hvor ender du opp da?

Hvor er du i dag? Vet du din helsemessige status? Hva er ditt blodtrykk, hva er kolesterolnivåene, hvordan står det til med blodprøvene? Uten å vite dagens status er det så godt som umulig å begynne å forbedre noe. I det minste bør man vite hvor man er for å se om det er noen forbedringsområder. Et samarbeid med en dyktig og åpen lege er en uvurdelig ressurs på veien mot helse. Ikke bare kan en kompetent fagperson fungere som en person som gjør objektive mål, han eller hun kan også fungere som en samtalepartner og rådgiver på veien.

Mange spør seg nå spørsmålet: hva skal jeg teste? Hvilke prøver skal jeg be om å ta? Listen kan bli ganske lang her, men generelt sett bør man ta en titt på de følgende verdiene. Det skal sies at en kompetent lege uten tvil vet hvilke tester som bør tas.

Det anbefales at man spør sin lege om å ta følgende tester. (Vær oppmerksom på at legen kan ha gode argumenter for å ikke ta visse tester, men det er lov å spørre. Om man er usikker er en dyktig lege mer enn i stand til å gi gode svar på dine spørsmål).

  • -       Blodtrykk
  • -       Totalt kolesterol
  • -       HDL
  • -       LDL
  • -       Triglyserider
  • -       Fastende glukose
  • -       Stoffskiftet
  • -       Langtidsblodsukker (Hb1Ac)
  • -       For menn i voksen alder (40+) kan en PSA test (prostatatest) være å anbefale.

Igjen gjør vi oppmerksom på at dette ikke er informasjon som skal erstatte legens tips og veiledninger, men en hjelp på veien for at du skal kunne få den beste helsen mulig.

Steg 2: Gjør en fullstendig helsesjekk hos legen.

Hva så om du ikke har gjort det på mange år? Hva så om du ikke tror det er noe galt? Hva så om du finner ut at det er noe galt? Er det ikke bedre å vite?

Målsetningene driver oss mot målet. Men, målsetningene må være inspirerende. Øyvind Hammer, en av landets beste motivatorer sier at en av grunnene til at mennesker ikke jobber hardt for målene sine er at de ikke er inspirerende nok. Troligvis har han helt rett.

Hvor mange av oss hopper ut av sengen om morgenen for å får lov til...å gå på en jobb vi ikke trives i?

Hvor mange av oss går på stramme dietter...for å gå ned 2 kilo i løpet av 3 måneder og dermed være litt mindre feit?

Hvor mange av oss anstrenger oss ekstra på jobben...for å kanskje få et klapp på skulderen av sjefen om han er i godt humør?

Publisert: 02.10.2017 KL. 07:30
Kategori: Siste Artikkel
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.
Hvilken funksjon har glutamin på helsen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.