Dette er DASH dietten

Flere eksperter mener dette er den beste dietten.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Sunn og hjertevennlig

DASH-dietten ble i første omgang utviklet med fokus på redusere blodtrykket og DASH står for Dietary Approaches to Stop Hypertension. I tillegg til å være en blodtrykksvennlig diett ser man også flere andre helsemessige fordeler ved å ha et slikt kosthold. For eksempel kan det bidra til å redusere risiko for flere ulike komponenter som sammen utgjør metabolsk syndrom - en definisjon på symptomer som kan øke risikoen for diabetes dype 2 og hjertekarsykdom. Selv om DASH-dietten ikke er ment som en vektnedgangsdiett er det likevel mange som følger diettens kostråd som også opplever å miste noen kilo fordi de tar sunnere og mer kalorivennlige matvalg - noe som kan være fordelaktig for mange! Det amerikanske tidsskriftet U.S. News & World Report inviterer hvert år en ekspertgruppe til å gå igjennom ulike dietter og kostholdsprogram. Ekspertene ser nærmere på hvilke som er de sunneste diettene basert på hvor hjertevennlige de er, eller effekt på vektnedgang og hvor enkle de er å følge. Ifølge LHL (Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke) så ble DASH-dietten vurdert som best av ekspertene for sjuende år på rad i 2017.

Matvarer

Når det gjelder matvarevalg så inkluderer DASH-dietten mye frukt og grønnsaker, grove brød- og kornprodukter, og gode proteinkilder som egg, meieriprodukter og fisk, mens det er minimalt av salt, sukker, godterier og andre søtsaker. Kostholdet kan sies å ha mange fellestrekk med middelshavskost og de offisielle norske kostrådene fra Helsedirektoratet. I tillegg til å ha fokus på matvarer som har et lavere innhold av salt, så er det også et mål å ha et kosthold som er rikt på mineraler som kalium, magnesium og kalsium fordi dette kan bidra til å senke blodtrykket. Ser man på detaljene for ulike matvaregrupper kan man ta utgangspunkt i at en dagsmeny inneholder følgende: 6-7 porsjoner med fullkornsprodukter, 3-5 porsjoner grønnsaker, 4-5 porsjoner frukter, 2-3 porsjoner magre meieriprodukter, 3-6 porsjoner av proteinkilder og 2-3 porsjoner av fettkilder. I tillegg kan man inkludere 3-4 porsjoner nøtter, frø eller belgfrukter i uken.


Eksempler på porsjoner:

1 porsjon fullkornsprodukt: 1 skive grovt brød/0,3 dl havregryn/en halv kopp kokt ris eller pasta.

1 porsjon frukt: 1 medium stor frukt/en halv kopp hermetiske/ferske/fryste fruktbiter, en halv kopp fersk juice.

1 porsjon grønnsak: 1 kopp grønn salat/en halv kopp kokte eller rå grønnsaker.

1 porsjon magre meieriprodukter: 1 kopp melk/1 yoghurtbeger/50 gram ost.

1 porsjon proteinkilde: 1 egg/2 eggehvitter/30 gram kjøtt/fisk/fugl.

1 porsjon fettkilde: 1 teskje vegetabilsk olje/1 teskje margarin/1 spiseskje majones.

1 porsjon nøtter/frø/belgfrukter: 50 gram usaltede nøtter/2 spiseskjeer peanøttsmør/2 spiseskjeer frø/en halv kopp belgfrukter.

 

Publisert: 28.03.2018 KL. 01:08
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Ernæring

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Et studie som involverte 8 overvektige kvinner viste at de som inntok mat tre timer før trening hadde en merkbart høyere...
Etter en tid med slanking vil kroppen skru opp sitt behov for kalorier, noe som gjerne etterfølges av en økning i kalori...
Hold deg selv oppdatert på hva som skjer hos oss!

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.