Effekten av preferert vs ikke preferert musikk på trening
2 min

Effekten av preferert vs ikke preferert musikk på trening

Påvirker musikk følelsen av hvor krevende treningsøkter er?
Publisert: 12.06.2014

Effekten av preferert vs ikke prefert musikk på trening

Målet med dette studiet(1) var å undersøke effekten av foretrukket og ikke-foretrukket musikk på syklister der lengden av økten, hjertefrekvensen og en vurdering av opplevd anstrengelse under sykkeltrening med høy intensitet ble målt. Femten deltakere utførte fem testøkter. I to økter syklet de med en bestemt motstand for å finne deres kritiske punkt i forhold til intensiteten.  Deretter utførte de forsøket på følgende måte: Tre økter med en gitt tøff intensitet ble utført. En med foretrukket musikk, en med ikke-foretrukket musikk og en uten musikk.

Resultater: Hjertefrekvensen var lik i alle tre grupper, mens følelsen av hvor krevende økten var viste at gruppen som fikk ikke-foretrukket musikk hadde det verst. Gjennomføringen og resultatet under foretrukket musikk var bedre enn under ikke-foretrukket musikk. Resultatet viste at å høre på musikk man liker og som gir energi kan føre til bedre prestasjon, mens å høre på musikk man ikke liker gjør at økten føles tyngre enn normalt.

Må du ha bra musikk for å prestere?
Om du er helt avhengig av å ha riktig musikk og/eller høy nok musikk for å prestere på trening kan det være greit å vende deg lav nettopp det. Å bli ekstra gira og være i en atmosfære der musikken er høy på trening er kult og motiverende i mange tilfeller, men ikke la deg selv miste helt evnen til å pushe grenser dersom du ikke har tilgang på det. Dette gjelder både kondisjonstrening og styrketrening. 


Referanse
(1) "Effects of preferred and nonpreferred music on continuous cycling exercise performance." from Percept Mot Skills. 2010 Feb;110(1):257-64.
 

Publisert: 12.06.2014 KL. 12:26
Kategori: Afpt
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Ikke akkurat noen stor overraskelse
– Hjerterytmeforstyrrelser kan komme av mange forskjellige sykdommer. Det som skjer er at de elektriske impulsene som få...
Se dette viktige innslaget fra TV2. Ikke alle skal ned i vekt

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.