8 min

Ergospirometri; et hjelpemiddel?

I jobben som Personlig Trener er det ønskelig å ha tilgang til informasjon som kan hjelpe oss.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Stort sett så sitter vi som PT ér på kunnskapen som skal til for å kunne tilfredsstille våre kunders mål og ønsker. Men, av og til så er det som om alt som gjøres ikke fungerer. Vi vet at kunden både trener og spiser rett, men allikevel kommer ikke de forventede resultatene. Hva gjør vi da?!

Man har i lang tid hørt utsagn om lavt stoffskifte, dårlig forbrenning etc. Hva innebærer dette og stemmer det egentlig?

Toppidrettsutøvere har i lenger tid fått tilbud om Ergospirometri , med det mål for øye å måle makspuls og laktatterskel. Men, dette kan benyttes til så uendelig mye mer!

Da vi vet hvilken mengde O2 som kreves for å forbrenne 1 gram fett og 1 gram Karbohydrater, kan vi ved å analysere O2 opptaket og ikke minst forbruket, regne ut den eksakte forbrenningen til et individ. Ikke bare under aktivitet, men siden testmaskinene nå er blitt mobile, kan vi teste kunden under alle forhold. I sengen, i sofaen, under jobb, ved trening etc.

Ved måling av forbrenning via oksygenopptak. Kan man med disse målingene vise følgende:

-       Ett individs  hvilemetabolisme (basalstoffskifte) målt i kalorier, samt fordeling av fett, protein og karbohydrater.

-       Hva du forbrenner på ulike pulsslag, hvilken puls du forbrenner mest fett på og hvor mye dette utgjør.

-       Ditt oksygenopptak samt anaerob terskel.

Hva kan dette brukes til?

Har du diabetes/insulinresistens, lav forbrenning/stoffskifte eller om du har mistanke om lav forbrenning ved at du ofte svinger i vekt eller aldri får de resultatene du burde få, eller hvis du har områder hvor du aldri blir kvitt det ”overflødige”, kan dette være nyttige målinger for deg. Du kan deretter som PT sette opp diett og trening tilpasset kundens måleresultater.

Deretter kan du tilpasse kundens pulsklokke etter forbrenning slik at denne viser riktig i forhold til hva kunden gjør av aktiviteter.

Har kunden større fysiske mål, for eksempel konkurranser, løp eller lignende vil måling av maks O2 med måling av melkesyreterskel kunne hjelpe deg å optimalisere din jobb som PT.

Det nyeste testutstyret fra verdens største leverandør av medisinsk testutstyr for ergospirometri er fra Cybex og tar ikke større plass enn en bærbar PC. Det tar det mindre enn et par timer å lære deg systemet. Det eneste aberet pr nå, er prisen… Men som alt annet, vil dette synke raskt de nærmeste årene.

Man kan bruke disse testresultatene til å hjelpe deg med å lettere oppnå kundens  ønsker og mål. Om dette er å få drømmekroppen, bedre helse eller blir bedre i utholdenhetsidrett har vi nå fått ytterligere et hjelpemiddel .

 

Publisert: 06.03.2010 KL. 10:47
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.