Helsetilstanden i Norge dårligere enn noengang
2 min

Helsetilstanden i Norge dårligere enn noengang

Ikke akkurat noen stor overraskelse
Publisert: 24.01.2013

En stor helseundersøkelse hvor også norske tall er inkludert viser at den norske folkehelsen er truet. 

Situasjonen er ikke bare i ferd med å endre seg, den har allerede endret seg vesentlig de siste tiårene. Selv om vi lever mye lengre enn vi har gjort før, er livskvaliteten på de siste årene svært mye dårligere enn før. Vår usunne livsstil er den store syndebukken.

Les også: Barn, overvekt, fysisk aktivitet og ansvar
 

Over 500 forskere i 50 land har sett på hvordan helsesituasjonen er i verden. I Norge vil vi få problemer knyttet til rus og psykiske lidelser, samtidig fortsetter kreftsykdom å bre om seg.

Christopher Murray som har ledet den verdensomspennende helseundersøkelsen, Global Burden of diseases 2010 sier følgende;

– Det er mange problemer med muskel og skjelettlidelser her i Norge, rygg- og nakkeplager og benskjørhet. Det er mye mer av dette i Norge enn andre steder og det trenger å bli sett nærmere på.


Overvekt og inaktivitet stjeler år
Det kjente tidsskriftet The Lancet skriver at en halv million menneskeliv kunne vært reddet med et minimumsnivå av aktivitet. Vi dør av inaktivitetet.

80 % av barn mellom 13 og 15 år når ikke de fysiske anbefalingene. Eksperter betegner nå helseproblemene som følge av mangelen på fysisk aktivitet for en pandemi. Det kan se ut til at det selv med overskrifter om at mennesker dør av inaktiviteten ikke blir tatt på alvor. Mange tenker at det er trist og dumt, men ofte stopper det her. Det nytter ikke å vente på tiltak fra myndihetene som skal redde oss, vi må redde oss selv og vi må redde barna våre.

Fra før vet vi at den gjennomsnitlige norske 15 åring nå er mindre aktiv enn en 80 åring. Det er imidlertid ikke bare de unge som er blitt mer passive og slappe de siste årene.

Minst fysisk aktive er menneskene i de rikeste byene og landene. I takt med økt alder synker den fysiske aktiviteten og kvinner er mindre aktive enn menn.

 

Publisert: 24.01.2013 KL. 10:39
Kategori: Helse
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan påvirker inntaket av NSAID preparater helsen?
Muskel og skjelettlidelser er en av de største årsakene til uføretrygd.
Holder du deg i fysisk aktiv og i noenlunde fysisk form, er sjansen bedre for at du også holder deg mentalt frisk og unn...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.