2 min

Knesmerter del 3

Del 3 av 3 i serien om knesmerter.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

I denne serien om knesmerter har vi vært igjennom både viktigheten av styrken i quadriceps og forholdet mellom hamstrings og quadriceps. I denne delen skal vi se på to faktorer til: plattfothet og svakhet i benets abduktorer.

Plattfothet
Dersom du er plattfot og pronerer mye i foten (faller inn) så vil det medføre at knærne også faller inn. Dette medfører en økt q-vinkel i knærne som medfører en økt belastning på kneets mediale strukturer. Dersom du faller inn i denne kategorien kan det være en tanke å se på innleggsåler eller tilsvarende som støtter opp den indre langsgående fotbuen. Selvsagt er ikke dette alltid løsningen, men det kan være verdt et forsøk.

Svakhet i benets abduktorer
En svakhet i disse musklene og da hovedsaklig gluteus medius og minimus vil medføre at knærne vil kollapse inn i en knebøy, utfall, hopp eller i et løpesteg.

Å styrke disse musklene i form av ulike øvelser som foregår på bare ett ben vil bidra til en bedre hofte- og knemekanikk og begrense unødvendig belastning på knærne.

Ved håndtering av knesmerter kommer vi altså minst til følgende konklusjoner:

- Styrk vastus medialis

- Korriger balansen mellom hamstrings og quadriceps

- Styrk mediale delen av hamstrings

- Korriger, om mulig, plattfothet

- Styrk benets abduktorer

Alle disse faktorene spiller en rolle i kne og hoftemekanikk og bør taes hensyn til.

Publisert: 15.01.2010 KL. 02:52
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.