Om du skal i form til sommeren
6 min

Om du skal i form til sommeren

Mange har det å se bedre trent ut som et treningsmål. Da gjerne mot sommeren hvor man ofte har mindre klær på. De fleste starter jo i januar med full gass mot sommeren.
Publisert: 02.08.2018
Av:
Steinar Ekren

Mange har det å se bedre trent ut som et treningsmål. Da gjerne mot sommeren hvor man ofte har mindre klær på. De fleste starter jo i januar med full gass mot sommeren. Mange overdriver treningen så man ender opp med senebetennelser av for mye jogging og/eller går lei fordi det ikke er bærekraftig trening i lengden. Mange kjører på med lite bærekraftige dietter som man ikke klarer å holde lenge nok til å skape det resultatet man ønsker. De som klarer det sliter gjerne med å holde vekten i ettertid. Å gå ned i vekt, bygge muskler og bli sterkere tar tid. Jo før du starter, jo raskere kommer du i mål. Start nå i høst i stedet for å måtte slite deg i hjel neste år. Finn et treningsprogram du kan trene hver uke uten problem og gjør små bærekraftige endringer i kostholdet ditt. La oss se på hvilke ting du bør tenke på for å lykkes med treningen og kostholdet denne høsten.

 

Mange trener kondisjonstrening for å brenne kalorier. Selv om det også kan bidra er det mye arbeid for relativt liten gevinst i kalorier. Om du sliter med å komme deg i et kaloriunderskudd om du skal ned i vekt kan det være en fornuftig idé. Velg en kondisjonstrening du kan leve med og ikke overdriv i starten. Det skal jo være noe du kan opprettholde i hvert fall et års tid. Om du er opptatt av å bruke en del kalorier er hverdagsaktiviteten mye viktigere. Gå og stå så mye du kan. Gå eller sykle til jobb. Er det langt kan du gå av bussen litt tidligere eller parkere bilen din et stykke unna. Det er ikke fullt så tungt som tøff kondisjonstrening, men du kan gjøre langt mer av det.

 

Tren litt styrketrening for å stramme opp kroppen. Når du bygger muskler kan det påvirke vekten slik at det tilsynelatende ser ut som du ikke går ned så mye i vekt. Ta før-etter-bilder, mål vekt og centimeter på strategiske steder for å dokumentere framgangen. Om noe står stille er det kanskje noe annet som går fremover. Da får man ganske ofte positiv feedback. Det er likevel ikke alltid du vil se det fra uke til uke så her må du være sta og tålmodig. Gjør jobben som skal til og hold ut over tid så går det fint. Tren de øvelsene du liker best og fokuser på det du måtte ønske å stramme opp mest.

 

Å finne seg en venn, kjæreste eller personlig trener som kan hjelpe å holde deg ansvarlig underveis er en god idé. En eller flere støttespillere underveis kan også hjelpe deg med motivasjon både når det går din vei og når alt virker å gå rett vest.

 

Trenger du et treningsprogram kan du bruke et av disse eller lære litt om å sette opp et program selv i disse artiklene fra Akademiet for Personlig Trening:

https://www.afpt.no/fagstoff/champion-treningsprogrammet-som-tar-deg-fra-viedekommen-til-avansert

https://www.afpt.no/fagstoff/hvordan-lage-ditt-eget-treningsprogram-pa-1-2-3

https://www.afpt.no/fagstoff/serie-hardgainer-treningsprogrammet

https://afpt.no/fagstoff/gjor-dette-om-du-vil-bli-sterk

 

Da er det bare å sette i gang. Bruk dagen på å finne deg et treningsprogram for ditt mål, planlegge hvordan du skal øke aktiviteten i hverdagen og gjør følgende med kostholdet:

Uke 1: Legg til 1 frukt hver dag og 1 grønnsak hver dag denne uka.

Uke 2: En ekstra frukt og 1 grønnsak hver dag.

Uke 3: En til per dag.

Uke 4: Og enda en til.

 

Start også med et måltid med magert kjøtt av svin, ku eller kylling eller fisk mer enn du spiser per dags dato. Hver dag. Hele den første uka. Øk med ett måltid per dag per uke.

 

Lykke til!

 

 

 

Publisert: 02.08.2018 KL. 12:02
Av:
Steinar Ekren
Kategori: Tips og Kuriosa
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.