Slik gjør du maten sunnere og bedre
5 min

Slik gjør du maten sunnere og bedre

Mmmmmmmat.... Måter å gjøre den enda bedre på...
Publisert: 02.04.2016
Av:
Silje Bjørnstad

Slik gjør du maten din sunnere og bedre
Krydre opp matretter med naturlige, sunne smakstilsetninger.

Flere fordeler
Friske krydderurter har i mange tusen år vært en viktig del i matlaging, og urter blir flere steder i verden også brukt som medisin. Det finnes mange ulike varianter av krydderurter som gir maten et løft – både smaksmessig og utseendemessig, og de forskjellige krydderurtene har ulike bruksområder. Men felles for dem alle er at de fungerer ypperlig som en naturlig sunn smakstilsetter. I tillegg er det sunt å spise krydderurter! De er for eksempel en kilde til antioksidanter, og flere kryddervarianter og urter brukes til å forebygge og lindre sykdommer og plager. Å bruke ulike krydderurter kan også inspirere i å prøve nye matretter på kjøkkenet.

God erstatning for salt
Ifølge Helsedirektoratet er dagens saltinntak per person cirka 10 gram, mens målet er å komme ned til 5 gram. Det er nemlig en sammenheng mellom inntak av salt (natrium) og økt blodtrykk, samt økt risiko for hjerte- og karsykdommer. For de som spiser mye saltholdig mat og som er glad i å salte maten kan det derfor være gunstig å erstatte noe av dette saltet med andre smaksforsterkere som nettopp krydderurter. Et annet tips er å bruke sitron og ulike typer eddik og oljer til å smaksette maten. Glem heller ikke at chili, løk og hvitløk gir mye god smak i matrettene.

Ulike krydderurter:

Basilikum
Denne grønne urten er en av de mest populære og har en karakteristisk smak og aroma som gjerne kan oppleves både søtlig og kraftig. Tomater er en klassiker til basilikum, men krydderurten passer også til lyst kjøtt, pizza, pasta, egg, salater, supper og grønnsakretter. Basilikum inneholder blant annet folat, vitamin C, jern og vitamin K.

Gressløk
Dette er en smaksrik urt som er mye brukt i Norge. For mange er gressløk en selvfølge til eggeretter. Krydderurten har en mild løksmak som med fordel kan brukes i retter hvor du ønsker en anelse løksmak, eller i retter hvor det ikke er egnet med større løkbiter. Gressløk inneholder blant annet kostfiber, folat, vitamin C og vitamin E.

Dill
Dill er et krydder som ofte brukes i fiske- og skalldyrretter. Det er populært til blant annet gravlaks og kreps, men dill smaker også godt i potetretter og salater.

Koriander
Krydderurten koriander blir ofte brukt i indisk mat og koriander inngår i mange curryblandinger. Korianderblader blir også ofte strødd over supper og salater. Det er også populært å bruke korianderfrø som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter. Smaken er søt samtidig som den er litt bitter. Koriander bidrar med for eksempel vitamin C, vitamin E og folat.

 

Oregano
Oregano er et kjent pizzakrydder for de fleste, men krydderplanten passer også godt til pastaretter, salater og til grillet kjøtt.

Persille
Både bladpersille og kruspersille er kjente krydderurter for de fleste nordmenn. Persille brukes ofte som pynt, men den passer også fint som smakssetter slik som andre urter. Prøv den for eksempel i sauser, marinader og wok. Persille inneholder blant annet kostfiber, vitamin A, folat, vitamin C, jern og kalium.

Salvie
Krydderplanten salvie har en bitter, aromatisk og en veldig dominerende smak, så her er det greit å prøve seg frem med mengden slik at salviesmaken ikke blir alt for dominerende. Salvie brukes for eksempel til fet fisk sammen med timian og til svinekjøtt sammen med rosmarin.

Rosmarin
Denne krydderurten er populært til vilt, og kjøtt- og fiskeretter. For mange er den favorittkrydderet til lammekjøtt. Rosmarin gir en søt, litt bitter smak som kan være veldig gjennomtrengende, så krydre maten litt og litt slik at du smaker deg frem til riktig mengde.

Timian
Timiankrydder brukes blant annet til kylling, kjøtt, supper og potetretter. I likhet med salvie og rosmarin har også timian en gjennomtrengende smak, så bruk den med forsiktighet.

Sitronmelisse
Sitronmelisse kan enkelt og greit brukes i alt man ønsker en sitronsmak på! Men bladene bør ikke kokes med i maten for lenge. I stedet tilsetter du disse rett før servering. Sitronmelisse smaker godt i for eksempel salater, sammen med frukt eller i drikker, supper og sauser. Krydderplanten brukes også ofte som dekorasjon på matfatet eller kaken.

Mynte
Denne planten har en kraftig duft og smakt, med friskt innslag av peppermynte. Mynte brukes ofte i desserter, men den passer også godt til kylling, svin, kalv og lam. Prøv også mynte som ingrediens i smoothies!

Estragon
Estragon har en litt bitter smak som passer godt i sauser og supper. Mange synes også krydderurten smaker godt til stekt kjøtt eller fisk.

Publisert: 02.04.2016 KL. 01:56
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.