3 min

Sterkere og større rumpe og hamstrings? Test disse nye øvelsene

Disse to ettbensøvelsene fortjener en titt
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

De fleste kjenner til klassiske ettbensøvelser som utfall(forover og bakover), splitknebøy, step-ups og fler. De er alle unike og gode øvelser som passer bra til sine formål. Øvelsene du nå skal få se er imidlertid mindre vanlige å se utført, men og bør testes i treningsprogrammet ditt for å føle på resultatene de kan gi.

Øvelse 1: Ettbens landmine-RDL(rumensk markløft)


Både RDL og ettbens RDL er suverene øvelser for å treffe posterior chain og fotrinnsvis hamstrings. Ikke alle mestrer likevel en ettbens RDL med vanlig stang eller hantler fordi det blir for mye å ha kontroll over på en gang. Da er ettbens landmine-RDL et meget godt alternativ og fungerer også bra for viderekommende som vil stimulere muskulaturen litt annerledes gjennom en ny øvelse. Denne øvelsen er enklere å lære vekk til andre og vesentlig enklere å ha kontroll og stabilitet over.

Hvordan
Hold tak med en hånd på stangen. Stangen og armen skal være på samme side som foten som løftes. Hold benet du står på relativt strakt, kun ca 20 grader fleksjon(bøy) i kneleddet. Knekk i hofta, dytt rumpa bakover og len overkroppen fremover med nøytral posisjon på ryggen. Pass også på at ikke kroppen roterer til den ene siden og at bekkenet tilter. Gjør øvelsen sakte til å begynne med for økt stabilitet.


Øvelse 2: Utfall bakover med slidepad og landmine-grep 

Denne øvelsen er en virkelig killer for setemusklene. Uten å ha EMG-målinger til å bekrefte det tørr jeg påstå at den belaster setemusklene bedre enn vanlig utfall bakover. Mest av alt er årsaken til det fordi øvelsen enklere kan gjøres hoftedominant(du kan dytte hofta lengre vekk fra sentrum) fordi stangen og grepet foran fungerer som en god motvekt.

Hvordan
Hold tak med en hånd på stangen. Stangen og armen skal være på samme side som foten som sklir bakover. Skal du sette høyre fot bak har du derfor et godt grep med høyre arm i stangen. Stangen hviler inn mot hoften i topposisjonen. Fokuser på et langt steg bakover, og spark i fra med baksiden i det du skal komme tilbake til startposisjonen.

Øvelsen egner seg bra som en støtteøvelse til baseøvelser eller som en "finisher" på slutten av en krevende beinøkt for å få ekstra stimuli på lår og rumpe.


Generelle tips

- Start lett. Øvelsene belastes ikke tungt til å begynne med, men det kan de gjøres ved å legge på vekter på vektstangen når du har kontroll. 

- Film deg selv gjøre øvelsen, helst fra forskjellige vinkler for å se på utførelsen og eventuelt gjøre korrigeringer.

Om du ikke har landmineutstyr(festanordningen i enden av stangen) kan du legge stangen med den ene enden i en vektskive eller i et hjørne. Det fungerer like bra.

Publisert: 05.08.2013 KL. 02:52
Kategori: Trening

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
En ny forskningsrapport forsøkte å kartlegge restitusjonstid for ulike muskelgrupper. Forsøket ble delt inn i underkrop...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.