Sunn bilmat
5 min

Sunn bilmat

Dette bør du ha i bilen på langtur.
Publisert: 28.03.2018
Av:
Silje Bjørnstad

Langs veien I forbindelse med ferier og langhelg kan det bli mange timer på veiene i bilen. I løpet av turen er det mange som stopper innom en bensinstasjon eller kiosk for å få i seg litt påfyll, men det er ikke alltid lett å vite hva man skal velge. Det er gjerne bolletilbud og pølsekampanjer som er mest synlig på ulike bensinstasjoner og lignende, og en gang i blant er dette helt greit å spise. Men har du en lang biltur foran deg med både små og store passasjerer er det lurt å sørge for et næringsrikt måltid eller to for å holde et jevnt energinivå og stabilt blodsukker. Det er også smart å ha sunn knaskemat og drikke uten for mye tilsatt sukker lett tilgjengelig i bilen. Som personlig trener og/eller kostholdsveileder er det mange tips du kan gi til dine kunder for å ta smartere valg.

Drikke

Den beste tørstedrikken er og blir vann, og dette er også det billigste alternativet ved å fylle opp egne vannflasker før avreise. Ønsker du noe annet å drikke er Farris et godt alternativ. Er det brus eller saft som frister mest så velg de sukkerfrie variantene for å spare tomme kalorier og tilsatt sukker. I løpet av bilturen er det også mange som trenger en liten oppkvikker og da er en kaffekopp et godt valg. Dette finner du på samtlige stasjoner og kiosker, men du kan også koke din egen kaffe og ha med på termos. Et alternativ til kaffe er sukkerfrie energidrikker. Til de små vil melk eller smaksatt melk (sjokolademelk, Biola og lignende) være et mer næringsrikt valg enn for eksempel små begre med sukkerholdig drikke. Ja, sjokolademelk og andre melkedrikker kan være en kilde til tilsatt sukker, men i tillegg inneholder drikken flere gode næringsstoffer som for eksempel kalsium, B-vitaminer, jod og protein.

Varmmat

Det er ikke nødvendigvis noe i veien for å ta seg en pølse eller en hamburger når man farter langs veien, men tenk heller over porsjonsstørrelse og hva slags tilbehør du velger. Det finnes flere pølse- og burgervarianter og ønsker du å styre unna «verstingene» bør du droppe menyene med «det lille ekstra», som for eksempel ekstra ost og bacon. Vær også bevisst på dressingmengde og pølsetopping som rekesalat og stekt løk hvis du ønsker å spare noen kalorier. Gå for de groveste brød- og wrapsvariantene da disse gjerne har et høyere fiberinnhold som gir bedre metthetsfølelse. I tillegg finnes det mange ulike porsjonspakninger med havregrøt eller suppe som du kan lage selv. Alt du trenger er en termos med varmt vann og du kan enkelt få til et varmt, lite måltid i bilen.

Mellommåltider og snacks

Det er ikke alltid man er kjempesulten når man er innom bensinstasjonen, men med alle fristelsene og tilbud er det lett få lyst på noe likevel. Da er det viktig å velge et mellommåltid som både demper et eventuelt søtsug og som gir gode næringsstoffer kroppen din setter pris på. Har du igjen halvfulle bokser med kesam, yoghurt eller cottage cheese i kjøleskapet så ta dette med deg i bilen. Kjøp noen bær og nøtter som du blander sammen med restene og du har et sunt mellommåltid. Er det blitt mye matrester fra middager og lunsjer så kan dette være fin turmat å ha med i bilen. Ta med restene i en plastboks så unngår du å bruke penger på dyr og usunn veimat. Frukter og grønnsaker er også perfekt å knaske på i bilen. Flere bensinstasjoner og butikker kan tilby ferdiglagde salater og fruktbegere. Andre enkle og sunne mellommåltider er for eksempel porsjonsbegre med grøt, Skyr, yoghurtbegre, proteinpudding og barer som vil være et mer næringsrikt valg sammenlignet med bakevarer, iskrem og sjokolade.

Tips: - Velg mat som bidrar godt med proteiner for å få en god og langvarig metthetsfølelse. - Velg frukt og grønt som snacks. Dette bidrar med viktige vitaminer og mineraler samt fiber. - Dropp å kjøpe store bolleposer og lignende hvis du vet du har problemer med å begrense deg. Da blir det gjerne til at man spiser mer enn det man hadde tenkt. - Ha alltid en flaske vann tilgjengelig i bilen. Unngå sukkerholdige drikker som brus og energidrikker. - Velg nøtter (helst usaltede) fremfor potetgull og smågodt. - Dropp alt ekstratilbehøret til pølse- eller hamburgermåltidet for å spare kalorier. En frukt eller en neve nøtter er et bedre dessertalternativ fremfor is og sjokolade. - Velg grove brød- og kornprodukter og fullkornswraps fremfor lyse varianter.

 

Publisert: 28.03.2018 KL. 01:14
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.