4 min

Sunn høstmat fra norsk natur

Få inspirasjon til næringsrik sesongmat.
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Selv om de fleste kanskje ikke liker å innrømme det så er sommeren snart over og høsten er på vei. Det betyr mørkere dager og kjøligere temperaturer. Når mørketiden kommer er det også mange som opplever at lysten på noe søtt kommer snikende, og kanskje man føler seg mindre opplagt. Da er det viktig å fokusere på gode matvaner med næringsrik mat for å styrke både immunforsvar og energinivå.

Sesong for rotgrønnsaker
Den norske høsten er en tid hvor naturen bugner av sunne og smakfulle råvarer. For eksempel er norske rotgrønnsaker på sitt beste i høstmånedene. Bruk grønnsaker til å gi måltidene dine sødme, farge og ikke minst en god dose av vitaminer og mineraler. Generelt er rotgrønnsaker gode kilder til kostfiber og vitamin C. Eksempler på rotgrønnsaker er sellerirot, kålrot, beter, gulrøtter, jordskokk og persillerot. Rotgrønnsaker kan både stekes, bakes, kokes eller spises som de er. Bruk dem i middagsretter, som snacks, grønnsakschips og til dipp.

Fra skogen
Både i sommermånedene og på høsten får du tak i deilige norske bær. På sensommeren og i løpet av høsten er det særlig hagebær og ulike typer skogsbær som modnes. Dette er for eksempel rips, multer, solbær og stikkelsbær. Tyttebær vokser vilt i hele landet og disse bærene kan du finne i skogen helt ut i oktober måned. Ulike bær er naturens eget sunne smågodt som bidrar med både vitaminer, antioksidanter og fiber. Bærene kan spises som de er, men det er også vanlig å lage saft og syltetøy. Husk at du kan fryse bær til senere bruk.  I tillegg til å plukke ulike skogsbær er høsten også en tid for å plukke sopp. For eksempel blir kantareller ofte omtalt som «skogens gull». Bruk sopp til å sette smak og farge på middagsrettene. Husk at du alltid identifiserer ulike sopper du plukker i skogen! Ikke prøv å smak på eller plukk sopp du ikke vet hva er.

Næringsrikt viltkjøtt
Høst betyr jakttid og spiser du kjøtt så er det kanskje viltkjøtt du bør fokusere på i høstmånedene når du lager middag. Viltkjøtt er kjøtt fra blant annet elg, reinsdyr, rådyr og hjort. Dette kjøttet er både mer næringsrikt og magrere enn annet rødt kjøtt. Dette kan skyldes at dyrene har et mer variert og næringsrikt kosthold fordi de beiter ute i naturen. Ifølge en norsk studie fra 2015 så forskere at reinsdyrkjøtt inneholder mer enn det dobbelte av vitamin B12 sammenlignet med kalv og lam. De mente også at kjøttet er sammenlignbart med fisk og sjømat når det gjelder omega-3 og essensielle fettsyrer, ifølge forskning.no.

Sunn med suppe
Supper er populær høstmat. Ikke bare varmer det godt på kjølige høstkvelder, men det er også et ypperlig alternativ til å bruke sesongens råvarer og eventuelle grønnsaksrester. Suppemåltider er derfor smart for å øke inntaket av grønnsaker. I tillegg kan supper varieres i det uendelige og det tar heller ikke lang tid å lage. Dette er en sunn og rimelig matrett som både store og små setter pris på.

Publisert: 07.08.2017 KL. 08:53
Av:
Silje Bjørnstad
Kategori: Tips og Kuriosa

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.