Test deg på sykkelen!
5 min

Test deg på sykkelen!

Sykling har eksplodert både som treningsform og transportmiddel de siste årene! Det er mange faktorer som avgjør hvor fort du kan sykle utendørs, men hvis du vil teste din egen fysiske sykkel kapasitet, kan du rett og slett kjøre en standard test som stort sett alle syklister på et visst nivå bruker.
Publisert: 27.09.2021

Testen går ut på å måle hvor mange watt du klarer å produsere når du sykler. I sykling er wattproduksjonen (effekt) det mest brukte og presise målet på innsats/ intensitet og yteevne.

 

Utstyr

For å teste din evne til wattproduksjon, trenger du en spinning- eller ergometersykkel som måler og viser wattproduksjonen når du sykler, eller eventuelt en sykkelrulle som viser wattproduksjonen når du sykler på den sykkelen som står på rulla. Hvis mulig, vil det være en fordel å bruke sykkelsko, så får du et jevnere tråkk.

 

Testen

Selve testen består i å sykle så hardt du kan i 20 minutter sammenhengende. Når du har gjennomført de 20 minuttene, tar du den gjennomsnittlige wattproduksjonen/ wattverdien du har holdt i 20 minutter og ganger med 0,95. Da får du en wattverdi som tilsvarer det du hadde klart å tråkke i 40 - 60 minutter uten pause, den såkalte «terskelwatten» eller «Functional threshold Power», forkortet FTP. Hvis du for eksempel klarer å ha 260 watt i snitt i 20 minutter, blir FTP 247 (260*0,95).

NB! Husk å varme veldig godt opp før testen.

 

Hva er bra?

De beste i verden opererer med terskelwatt delt på egen kroppsvekt. Da får man et visst antall watt pr kg kroppsvekt. For enkelhets skyld, kan du bruke denne tabellen som guide for å vurdere ditt eget resultat uavhengig  av kroppsvekt.

 

Resultat                               Vurdering

< 100 watt                             Mye å gå på, men litt mer sykling gir rask forbedring

100 – 150 watt                     Brukbart, særlig hvis du har syklet lite før

150 - 200 watt                      Bra!

200 – 250 watt                     Du er i god form!

250 – 300 watt                     Meget bra - du er i god form og god til å sykle!

300 – 350 watt                     Særs bra!     

< 350 watt                             Du bør komme deg til Tour de France snarest?

 

Vil du lære mer? Ta en titt på Fysisk trener i utholdenhet.

Publisert: 27.09.2021 KL. 02:18
Kategori: Trening
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hvordan ser man på styrketrening for barn og unge? Her finner du en artikkel som sammenfatter dagens oppfatninger. Arti...
Ved å benytte nakkeestrekkere øker styrke i benkpress.
Diskusjoner foregår rundt temaet endring av fibertypen. Hva sier forskningen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.