Ukens forskning: BMI og helse
3 min

Ukens forskning: BMI og helse

Sannsynligvis har du hørt at BMI ikke er en god måleindikator på individinivå
Publisert: 13.09.2014

Selv har jeg en BMI pr. idag på 27,5, hvilket kategoriserer meg som overvektig, selv om fettprosenten min er rundt 13. BMI er ikke velfungerernde eller ment å passe perfekt til individet, men fungerer langt bedre på populasjonsbasis når større folkegrupper måles. Sjansen for at alle som blir målt har unormalt mye muskler og dermed får en høy BMI er..liten.

Les også: BMI gir ikke korrekte svar

Vi vet at overvekt øker sjansen for diabetes, hjertesykdom, kreft og andre sykdommer. Det er kjent sak. Noen studier har imidlertid funnet at noen mennesker med høy BMI har god helse, lav risiko for kardiovaskulær sykdom, og det motsatte med noen med normal BMI. Flere av disse har det vist seg at har høyere sannsynlighet for sykdom og tidligere død som følge av en dårlig livsstil. 

Hva betyr dette?
Dette betyr at det for noen mennesker ikke behøver å være negativt å ha en høy BMI(selv med over normal fettprosent). Når du ser en person som er overvektig tenker du antakelig noe i retning at denne personen må leve fryktelig usunt og/eller ha dårlig helse. Selv om det i mange tilfeller stemmer er det også viktig å ta følgende med i betraktning:

- Har denne personen blitt overvektig som følge av at han/hun har et svært dårlig kosthold bestående av masse sukker, fastfood og usunne produkter? Eller har faktisk personen spist det vanlige sunne personer spiser, bare i større mengder over tid?
- Beveger denne personen mye på seg?
- Har personen en intensjon om å veie litt mye og ha en BMI som er litt over snittet?

I mange tilfeller vil svarene på disse spørsmålene gå i retning at det finnes en usunn livsstil med lite aktivitet, men slett ikke alltid. Studier trekker ofte sammenhenger mellom BMI, helse og risiko for sykdom og død, men vektlegger ikke om vektøkning eller vekttap er skapt med vilje eller uten kontroll.I et helseperskeitv har det med all sannynlighet en stor rolle hvordan folk blir overvektige, om de som er overvektige er i mye bevegelse, og om de bevisst veier noen kilo over det som defineres som normalt. Ett eksempel er kraftatleter i ulike sporter som veier mye som følge av at de er i en tung vektklasse. At de ser lubne eller overvektige ut, betyr ikke dermed at de er usunne. De trener ofte veldig mye, har ikke nødvendigvis et dårlig kosthold og dette må derfor tas med i betrakning. Det er også en av årsakene til at det er behov for mer spesifikke verktøy enn BMI.

En av forskerne uttaler:

"There is an urgent need for accurate, practical and affordable tools to measure fat and skeletal muscle, and biomarkers that can better predict the risks of diseases and mortality. Advances to improve the measurement of obesity and related factors will help determine the optimal weight for an individual, taking into account factors such as age, sex, genetics, fitness, pre-existing diseases, as well novel blood markers and metabolic parameters altered by obesity."

Referanse
1) R. S. Ahima, M. A. Lazar. The Health Risk of Obesity--Better Metrics Imperative. Science, 2013; 341 (6148): 856 DOI

Publisert: 13.09.2014 KL. 11:05
Kategori: Siste Artikkel
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.
Hvilken funksjon har glutamin på helsen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.