1 min

Ukens forskning: Håndtering av patellofemoralt smerte syndrom

Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Patellofemoralt smerte syndrom (PFSS) er en veldig vanlig knediagnose som spesielt mange løpere får påvist. PFSS er for knærne hva ”lumbago” er for korsryggen. Lumbago betyr vondt i ryggen, hvilket ikke nødvendigvis forteller oss så mye matnyttig, annet enn nettopp det. PFSS er en diagnose som omhandler diffuse smerter i og rundt kneskålen. Derfor er det også en ”sekkediagnose” siden mange med ulike diffuse knesmerter havner i denne kategorien.

Funn og konklusjoner
- Forskerne fant evidens for effektiviteten av å styrke quadriceps.
- Forskerene fant signifikant evidens for effektiviteten av  å legge til styrketreningsøvelser for hoften i et program som allerede trener quadriceps.
- Forskerne fant at taping ikke kunne bevises som effektivt, men at risikoen ved taping er lav og dermed kan brukes dersom noen opplever effekt. Forskerne konkluderte også med at det trengs mer forskning på dette emnet.


Konklusjonen til forskerne er at det mest effektive behandlingen for PFSS er et kombinert program som inkluderer styrketrening av quadriceps og hoftemuskler sammen med stretching av quadriceps, iliotibialbåndet (ITB), hamstrings og hoftebøyere.

Andre tilnærminger inkluderer ofte stretching og/eller massasje av iliotibialbåndet.

Referanse:

(1) https://physsportsmed.org/doi/10.3810/psm.2013.09.2023

A Review of the Management of Patellofemoral Pain Syndrome, by Rixe, Glick, Brady and Olympia, in The Physician and Sportsmedicine, 2013

Strength and conditioning research nov 13

Publisert: 03.11.2013 KL. 10:12
Kategori: Siste Artikkel

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Hvor du holder hantelen påvirker hvor tung øvelsen er.
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.