Ukens forskning: Operasjon vs placebo-operasjon for menisk-skader
2 min

Ukens forskning: Operasjon vs placebo-operasjon for menisk-skader

Bør menisk-skader opereres?
Publisert: 22.02.2014

Alle personene fikk en artroskopisk undersøkelse der man fikk bekreftet at menisken var skadet. Deltakerne ble deretter delt i to grupper: Èn som ble operert, og én som fikk en liksomoperasjon som ikke medførte noen endringer på menisken i det hele tatt. I denne gruppen ble pasientene kun snittet ved kneet slik at arret var tilsvarende slik det ville vært ved en ordinær operasjon.

Ett år etter operasjon hadde de to operasjonene hatt samme effekt. Studiet er av god kvalitet: Randomisert, dobbelt-blind (en metode som brukes ved klinisk prøving av to legemidler eller i dette tilfellet operasjoner, for å sammenligne et legemiddel med placebo. Dobbelt-blind-teknikk innebærer at pasienten ikke visste om han/hun skulle få ekte eller falsk operasjon, og legen visste ikke hvem av deltakerne operasjonen ble utført på. 

Norske leger (deriblant AFPT´s egen Tore Tharaldsen) har gjort store øyne rundt studien, og det er meget interessante funn som er gjort. Overlege Jens Ivar Brox uttalte til dagensmedisin.no at ”hele historien er full av ting som ettertiden viser var helt gale”, hvilket selvsagt stemmer da forskning bekrefter eller avkrefter ting vi har trodd på i lengre tid. Det er imidlertid viktig når gode studier slik som denne, ser dagens lys, at det også tas til etterretning og vurderes opp mot dagens praksis dersom funnene er sterke nok til at retningslinjer bør revideres. Tenk hvor mange penger som potensielt kan spares dersom en hel rekke mennesker kan slippe denne typen operasjoner?

Fortsettelse følger..


Referanser:

1) http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1305189

http://www.dagensmedisin.no/nyheter/operasjon-ikke-bedre-enn-placebo-operasjon/

Publisert: 22.02.2014 KL. 01:19
Kategori: Afpt
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Ikke akkurat noen stor overraskelse
– Hjerterytmeforstyrrelser kan komme av mange forskjellige sykdommer. Det som skjer er at de elektriske impulsene som få...
Se dette viktige innslaget fra TV2. Ikke alle skal ned i vekt

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.