Ukens forskning: Risiko for hamstringsskader hos friidrettsutøvere
2 min

Ukens forskning: Risiko for hamstringsskader hos friidrettsutøvere

Hvilke kjønn, aldersgrupper og grener er mest utsatt for skader?
Publisert: 16.02.2014

Til tross for mye forskning er det fremdeles svært vanlig med hamstringsskader som strekker og rupturer (av ulik alvorlighetsgrad). Denne typen skader krever spesielt god rehabilitering da tidligere hamstringsskader ofte kan føre til nervepåvirkninger på ulike mindre på små nervegrener fra den store isjiasnerven, hvilket kan være svært plagsomt for de det gjelder. Personlig kjenner jeg til flere utøvere i forskjellige eksplosive idretter som har hatt en eller flere hamstringsrupturer (alle sammen delvis ruptur), og man kan ofte slite med småplager i en god stund etterpå.

I dette studiet (1) så forskere på utøvere i det største og eldste løpestevnet i USA, ”The Penn Relays Carnival” avholdt av universitetet i Pennsylvania. Et slikt arrangement er ideelt for å måle akutte hamstringsskader siden det er så stort, og det gjør det også enklere å skille på skadeforekomst mellom ulike kjønn, aldersgrupper og idrettsgrener.

Tre ulike aldergrupper ble målt (≤ 13 år, 14-18 år, 19-40 år og 40 + år). Hamstringsskade ble definert som en akutt skade med kombinasjon av smerte og passiv strekk av musklene som utgjør hamstrings, samt smerte eller svakhet i knefleksjon og ømhet ved palpering (berøring) av det affekterte området.

Resultater
Over en 3-års periode hadde forskerne loggført 48 473 utøvere der 25 232 var menn og 23 241 kvinner. Det var 489 skader i løpet av disse tre årene og størsteparten var hamstringsskader, hvilket utgjorde ca 24 % av alle skader og ca 75% av alle skader i lårmuskulaturen.

Forskerne fant at menn oftere ble skadet med 1,79 ganger høyere frekvens. Gruppen I 40 + var mer enn 4 ganger mer utsatt for skader sammenlignet med de yngste gruppene og elite-nivå utøverne (19-40 år) hadde 3,5 ganger så stor risiko for skader sammenlignet med same gruppe. Forskerne fant også at av de tre mest populære eventene var risikoen for å skade seg I 4 x 400m stafett 1,77 ganger høyere enn I 4 x 100m stafett. De andre grenene var for lite konkurrert til å lage en statistisk analyse, men forskerne observerte at 100 meter, 110 meter hekk og tresteg alle hadde høy risiko for hamstringsskade.

Konklusjon
Forskerne konkluderte med at menn er mer utsatt for skadere, at de elder gruppene er mer utsatt for skader, og at det er større risk for å skade seg I 400 meter, sammenlignet med kortere distanser.

Referanser:
1) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.12159/abstract - Strength and Conditioning Research
2) http://m.bjsm.bmj.com/content/early/2013/02/14/bjsports-2012-091400.full

 

Publisert: 16.02.2014 KL. 09:19
Kategori: Siste Artikkel
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

I henhold til undersøkelser gjort er det bare mellom 3 og 8 prosent av vestlig europeisk befolkning som er laktoseintole...
Er det en sammenheng mellom størrelse på leggene og livsstilssykdommer.
Hvilken funksjon har glutamin på helsen?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.