Ukens forskning: Sammenhengen mellom bruk av tyggegummi og hodepine hos tenåringer
2 min

Ukens forskning: Sammenhengen mellom bruk av tyggegummi og hodepine hos tenåringer

Finnes det noen vitenskapelig evidens for at tyggegummi kan føre til hodepine?
Publisert: 02.03.2014

Tenåringer er kjent for å bruke svært mye tyggis, og selv om dette i utgangspunktet  ikke forbindes med noen helsemessig fare, kan muligens tyggingen utført med høy intensitet, frekvens og totalt volum føre til problemer over tid. Et studie (1) utført av forskere fra Tel Aviv så på sammenhengen mellom bruk av tyggegummi og forekomst av spenningshodepine og migrene hos tenåringer.

Hodepine er vanlig i barndommen og blir hos mange mer plagsomt etter hvert som man blir eldre. Typiske årsaker til hodepinen kan være faktorer som trøtthet, stress, mangel på søvn over tid, dårlig inneklima, TV og PC-bruk, røyking, uregelmessig måltidsfrekvens, menstruasjon og mer. Ifølge en forsker fra Karolinska Institutt i Sverige, Nikolaos Christidis (2), er spenningshodepine mest vanlig hos jenter, primært i aldersgruppen 20-40. Ca 2/3 av de som opplever denne typen hodepine er jenter.

Resultater og funn i studien
En av forskerne bak studien, Dr. Watemberg fortalte at resultatene blant annet viste at 26 av de 30 deltakerne i studien, hadde signifikante forbedringer, og 19 ble helt symptomfrie da de sluttet å tygge tyggegummi. Tjue av deltakerne gikk ifølge Watemberg med på å starte tyggegummi-tyggingen igjen, og alle rapporterte om en umiddelbar tilbakeføring av symptomene de tidligere hadde hatt.

Potensielle årsaksvirkninger
Kjeveleddet er regnet som det mest komplekse leddet i kroppen. Det kan gjøre mange ulike bevegelser, deriblant laterotrusjon og mediotrusjon (sidebevegelser til og fra midtlinjen ved sideglidning i kjeveleddet) og protrusjon og retrusjon (fremover og bakoverbevegelse av kjeven), samt rotasjon rundt alle bevegelsesakser.

Kjeven og tyggesystemets funksjoner er blant annet:

- Svelging
- Tygge
- Bite
- Kysse
- Snakke
- Suge
- Synge


Disse funksjonene kan utføres pga leddets anatomi og muskulatur. Hovedmusklene for på lukke munnen er:

M. Temporalis
M. Masseter
M. Pterygiodeus medialis

Antakelig er det mye spenn i blant annet disse musklene over tid som kan være en medvirkende årsak til hodepine.

Å bruke tyggegummi i små doser er bra av flere årsaker, men når bruken blir svært stor vil mange over tid med fordel prøve å kutte litt ned på tyggingen – spesielt dersom forekomsten av hodepine er stor. Prøv og se om det gjør noen forskjell for deg.

Referanser:
1) http://www.pedneur.com/article/S0887-8994(13)00540-7/abstract
2) Forelesning om orofacial smerte og kjevefunksjon fra Naprapathögskolan 2013
 

Publisert: 02.03.2014 KL. 04:51
Kategori: Tips og Kuriosa
ds
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Har du lest disse?

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.