2 min

Ukens forskning: Sammenhengen mellom hoftestyrke og muskelaktivitet i setemuskler ved fall-hopp

Vil personer som er svakere i hofte-abduktorer ha høyere eller lavere aktivitet i setemusklene sammenlignet med de som er sterkere i hofte-abduksjon?
Gjør som tusenvis av andre. Lytt på vår podcast du også.

Fremgangsmåte
Forskerne så på muskelstyrke og hvordan det påvirket muskelakvitet i setemuskler som gluteus maximus og medius, innrotasjonsbevegelse i hoften ved forskjellige grupper i landingen fra et hopp. 41 menn og 41 damer(mosjonister uten noen skader de siste seks månedene) ble rekruttert til undersøkelsene.

Forskerne startet med å måle utrotasjon i hofta og styrke i abduksjon ved hjelp av et dynamometer.
Deretter målte forskerne vinkler i ledd og EMG(elektro myografisk måling) for å se på muskelaktiviteten i gluteus maximus og medius mens testpersonene gjorde en landing fra et hopp fra en 30 cm høy boks. De landet på en kraftplate. Testpersonene ble delt i tre like store grupper(høy, medium, lav) etter hvor sterk utrotasjon og abduksjon de hadde i hoften.


Resultat
Det viste seg at det var store forskjeller i styrken i de nevnte bevegelsene mellom "høy" og "lav" gruppene. Den sterke gruppen bestod mest av alt av menn, mens den svake gruppen bestod av flest damer.

Forskerne fant ingen signifikante forskjeller i de målte parametrene i det bena traff bakken fra hoppet. De fant imidlertid at de som var sterke i utrotasjon landet i en mindre utrotert posisjon og hadde mindre valgus-kollaps enn de svake.

I forhold til EMG-målingene så fant forskjerne ut at gruppen som var sterk i hofteabduksjon hadde lavere aktivitet i gluteus medius enn de som var svake i hofteabduksjon.Det samme gjaldt for de som var sterke i utrotasjon i hofta - de hadde lavere EMG aktivitet.

Forskerne fant at individer med lite kraft i hofteabduksjon og utrotasjon i hoften hadde høyere EMG aktivitet i landingen fra hoppet til tross for temmelig lik utførelse på hoppet. Forskerne tror at disse personene har en kraftigere "neural driver"/aktivering av nervesystemet for å opprettholde korrekt posisjon.

Referanse: 
The influence of hip strength on gluteal activity and lower extremity kinematics, by Homan, Norcross, Goerger, Prentice and Blackburn, in Journal of Electromyography and Kinesiology, 2012

http://www.scicombinator.com/articles/126100

Publisert: 20.02.2013 KL. 11:40
Kategori: Aktuelt

Har du lest disse?

Hvordan bør man spise for å legge på seg muskler?
Noen ganger kan for mye kunnskap skape kaos.
Det har vel egentlig ikke vært noen tvil...

Hold deg oppdatert på nyheter

Vi sender ut nyhetsbrev regelmessig med gode tilbud, fagartikler, tips, oppstartsdatoer og annen informasjon om våre studier.

* Ved å gi oss dine kontaktopplysninger samtykker du til at vi kan kommunisere med deg via e-post og samtidig samtykker du til vår personvernpolicy.